tirsdag den 26. februar 2013

Hele ovnbagte kartofler

Hele ovnbagte kartofler

Jeg laver ofte ovnbagte kartofler som tilbehør, da det er dejlig overskueligt og smager skønt. Så er der mere tid til at kræse om andet tilbehør eller gæsterne.

Det du skal bruge er:

3 bk Små kartofler med skræl
¼ dl olie

3 fed hvidløg
3 spsk oregano

1½ tsk groft salt
½ tsk peber

Fremgangsmåde:

Skrub kartoflerne og bland det hele i en frysepose. Lad det gerne ligge natten over eller i mindst et par timer, så smager rigtig kan trænge ind i kartoflerne.

Hæld kartoflerne i et ildfastfad og stil det midt i ovnen (200 grader) i ca. 1 time, det kommer an på kartoflernes størrelse.

mandag den 25. februar 2013

Fyldte champignon med flødeost

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Fyldte champignon med flødeost


Fantastisk tilbehør, som både er godt på grillen om sommeren og i et fad i ovnen resten af året.
Jeg beregner 1½ champignon per person, men vurder i forhold til hvem du server for.

Du skal bruge:
Til 10 personer
15 Store champignon, gerne med en diameter på 5-7 cm
½ pk flødeost, ikke light
1 lille løg
Knsp Salt
Knsp Peber
100 g revet ost

Sådan gør du:

Vask champignonene, skær indmaden ud og brug en urtekniv til at udhule champignonene. Skrab så der er en tynd kant og bunden stadig er hel – man skal være lidt forsigtig. Hak løget meget fint, så det næsten er som en grød. Hvis der er store stykker fra champignonene, så skal det skæres så det næsten er smulder. Bland det smuldret champignon, flødeost, salt, peber sammen og kom det i de store champignon med en ske.
Kom champignonene i et fad, og fordel revet ost ovenpå. Så skal det i ovnen på 200 grader i ca. 15 min, når det revet ost er blevet gylden er de klar.

søndag den 24. februar 2013

Nemme cookies opskrift


Nemme cookies opskrift

Hvem elsker ikke bare cookies. Jeg laver disse cookies en gang imellem mens jeg laver aftensmad og ovnen alligevel er tændt – så nemt og hurtig er det! Servere dem også hvis vi invitere til brunch, det er rigtig lækkert og så ser det vildt godt ud.

Der skal bruges:

Ca. 20 stk, det kommer an på anledningen, for hvis det er til brunch synes jeg godt de må være lidt store og så får jeg ca. 20 styk. Hvis det er almindelig cookies/småkage størrelse, så er det ca. 30-35 stk.

100 g Brun farin
100 g sukker

125 g magarine (jeg bruger flydende)

½ vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker
1 æg

1 tsk bagepulver
150 g hvedemel

½ tsk groft salt
50 g hasselnødder

175 g mørk chokolade

Brun farin, sukker, margarine, vanilje og æg rørers godt sammen. Hak hasselnødderne og chokoladen, ikke for meget da det er lækkert med lidt store stykker i. Kom resten i skålen og rør det godt sammen.

Brug en spiseske til at fordele dejen på bagepladerne – husk at de flyder meget ud. Jeg bruger 3 plader når jeg laver en portion, da jeg ikke ønsker de skal rende sammen.

Kom pladerne i ovnen på 175 grader varmluft i 10-15 min.

Ideer:

Er du eller nogle i familien ikke så meget til salt, så kom lidt mindre i eller brug fint salt – det er en smagssag.

lørdag den 23. februar 2013

Hjemmelavede rundstykker

Hjemmelavede rundstykker

Der er ikke noget så skønt som bager rundstykker, MEN hvis man har langt til bageren eller ikke ønsker at komme ud af huset om morgenen, så kan man også lave sine egne hjemmelavede rundstykker. Skorpen kan aldrig blive som bagerens, med mindre man er den heldige ejer af en ovn med damp funktion – det er jeg desværre ikke.

Der skal bruges:

Til 18 boller
50 g gær

50 g margerine
6 dl mælk
900 g mel

Æg til pensling (hvis man ikke har det hjemme, så brug lun mælk)

Jeg varmer mælken sammen med flydende margerine i mikrobølgeovnen, da det er nemmest, men ellers lun mælken og kom det sammen med margerine. Opløst gæren i mælken – jeg bruger røremaskinen. Tilsæt resten og ælt i 10 min. Dejen vil føles meget klisteret. Stil skålen et lunt sted med et viskestykke over i 30 min.

Rul dejen ud til en pølse og skær 18 stykker – ikke ælte for meget eller komme ret meget mel i. Form bollerne og sæt dem på en bageplade og lad den efterhæve i 30 min. Pensel bollerne og kom dem ind i en 230 grader varm ovn i ca. 15 min.

Ideer:

Kom evt gulerødder eller græskarkerner i hvis man ikke ønsker at bruge dejen til rundstykker men til fx boller i madpakken.

Bollerne ser også rigtig fine ud med birkes, sesam, græskarkerner. Du kan også ridse øverst i bollen, det bliver også rigtig flot

onsdag den 20. februar 2013

Hjemmelavet is med Daim


Hjemmelavet is med Daim

En favorit is herhjemme! Hvis isen laves til gæster bruger jeg en Jelloring fra Tupperware, så isen bliver rigtig flot – men man kan sagtens bruge mange andre forme.
Jeg har ofte været ude for, at hjemmelavet is har tendens til at krystallisere, men med denne opskrift så er man fri for det.

Der skal bruges:
4 past. Æggeblommer
7 spsk flormelis
3 tsk vaniljesukker
½ l piskefløde
2 x 2 stk Daim
75 g mørk ckokolade
Evt. lidt marengs

Æggeblommer, flormelis og vaniljesukker blandes godt. Daim og chokolade hakkes. Fløden piskes godt stiv, da det bliver tyndere når det gøres sammen med det andet. Alt røres sammen og kommes i den valgte form. Kom den i fryseren med et stykke film over eller låg over hvis der er det til formen – skal gerne stå i fryseren natten over.
Ideer:
Tag is op ca. 45 min før den skal spises.
Har du en Jelloring, kan du gange opskriften med 2 (pånær chokolade og daim som kun ganges med 1½). Rør alt sammen undtagen Daim og chokolade. Tag ca ¼ fra og kom så Daim og chokolade i – kom det i Jelloringen, hvor låget sættes på. Kom lidt hindbær i resten af isen og rør det godt rundt – kom det i indmaden fra jelloring. På den måde får du en islagkage. Tager lige billeder af den næste gang jeg laver den.

mandag den 18. februar 2013

Koteletter i fad med grøntsager


Koteletter i fad med grøntsager

En nem og overskuelig ret, som smager rigtig godt. Koteletter i fad hvor der er tilsat grønsager, i denne opskrift bruger jeg rød peber er en rigtig hverdagsmad som ikke kræver meget tid at lave. Ved at bruge rød peber, så bliver saucen lidt mere sød, og børnene er vilde med det.

Der skal bruges:
5 koteletter
1 ds hakkede tomater
1 stor rød peber
1 lille løg
Ca. 1 dl mælk
Salt og peber
Ris (mægde er meget afhængig af personer)

Start med at brun koteletterne på en pande, og læg dem i et ildfastfad. Kom lidt olie eller margerine på panden og steg løgene indtil de bliver bløde. Tilsæt derefter dåsen med hakkede tomater, salt, peber og rød peber der er skåret i små tern – lad det små simre i ca. 7 min. Tilsæt derefter mælken, som giver en lidt tykkere konsistens.

Kom saucen ud over koteletterne og kom det i en forvarmet ovn (200 grader) i 20 min.

Risene koges mens kotelletterne er i ovnen

Hvis man ønsker kan man også komme hvidløg i – det er bare ikke alle børn der er så vilde med det. For at få lidt ekstra grønt tilbehør laver jeg bare grønsagsstænger.

Langtidshævet morgenbrød opskrift


Langtidshævet morgenbrød opskrift

Er der noget bedre end friskbagt morgenbrød, men for pokker jeg orker ikke at stå op en time før i weekenderne for at brødet kan hævet og æltes mm. Udover det, så er det endnu en fordel at man slipper for at have fingerne i dejen på noget tidspunkt.

Dejen laves dagen/aftenen før og så er det rigtig nemt at få friskbagt morgenbrød.

Du skal bruge:
½ l vand
5 g gær
1 spsk olie
1 tsk honning
600 g mel
Dette er nok til 9 boller. Skal du bruge flere, ganger du bare op.

Tag dejkrogene fra håndmixeren og brug dem til at røre gæren ud i vandet. Når det er rørt ud, så tilsættes resten og det piskes godt med håndmixeren.

Skålen sættes i køleskabet natten over. Dagen efter tager du en spiseske, dypper den i et glas koldt vand og fordeler bollerne til 9 klatter.

Kom bradepanden i en forvarmet ovn på 230 grader varmluft, de bages i ca 18 min.

Ideer: Nu skriver jeg bare mel, og så er det op til dig om det er ren hvedemel eller om det er lidt mere grov mel. Bare der er 300 g hvedemel i, så er det op til hvad resten er. Nogle gange kommer jeg 2 revne gulerødder i og så bruger jeg 300 g fuldkornshvedemel og 300 g hvedemel.

Disse boller er også perfekte til burgerboller.

søndag den 17. februar 2013

Kanelkage stor bradepande kage


Kanelkage stor bradepande kage

 En rigtig lækker og luftig kage, som er ufattelig nem at lave. Den falder i de flestes smag, og er svampet og lækker, i mange dage efter den er lavet. Endvidere kan de skæres i flere stykker, og fryses, hvilket er super dejligt når man laver en hel bradepande.

Du skal bruge følgende ingredienser:
500 g. sukker

1 L tykmælk

5 tsk. natron

5 tsk. kanel

600 g. mel

200 g. smeltet eller flydende margarine

Alt blandes og kommes i en bradepande. Bages i 35-40 min. v/ 200 grader.

Afkøles før creme kommes på.


Creme:

200 g. smeltet eller flydende margarine

440 g. flormelis

2½ tsk. kakao

4 tsk. vaniliesukker

6-7 spk. kaffe.

Hvis jeg ikke lige har noget på kaffe på kanden,  bruger jeg i stedet for ekstra kakao og vand – og husk creme mængden er til en hel bradepande. Rigtig god appetit!

torsdag den 14. februar 2013

Sund knækbrød opskrift


Sund knækbrød opskrift

En sund snack, som smager rigtig godt. Det er nemt at have med på arbejdet som et mellemmåltid.

Du skal bruge:

1½ dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl solsikkekerner
3 dl mel (rug, majs, hvedemel, eller hvad end du har)
1 tsk bagepulver
1 tsk salt, eller 1½ hvis du kan lide det lidt mere saltet
1 ¼ dl olie
2 dl vand

Kom alle de tørre ting sammen, rør olien i og bland det godt inden vandet røres i. Lad det hvile i 10 min. Tag halvdelen og rul det ud mellem 2 stykker bagepapir, rul det ud så det passer til en plade – gør det samme ved den anden del.

Inden det bages skal det skæres ud,og det gøres nemmest med et pizzahjul. Kom de to plader i en forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 min. Hold lidt øje med dem til sidst, da de ikke skal være helt mørkebrune. Afkøl dem på en rist

onsdag den 13. februar 2013

Let tunmousse

Let tunmousse

En sikker forret, som alle er helt vilde med – så kan det ikke blive bedre. Jeg bruger en Jelloring fra Tupperware, men den passer også fint til en springform.

Du skal bruge:
Til 12 personer

4 ds tun, jeg bruger tun i vand

2 løg

Saft fra 2 citroner

½ l creme fraiche, 9 el 6% er helt fint

8 blade husblas
1 dl fløde
1 tsk salt
½ tsk hvid peber
Fremgangsmåde

Læg husblassen i blød i koldt vand i mindst 5 min. Pisk fløden helt stiv. Tun, løg, creme fraiche, salt og peber kommes i en skål og moses med stavblenderen (har du ikke en stavblender, så brug bare håndmixeren).
Saften fra 2 citroner kommes i en gryde og husblassen kommes i – det varmes op til husblassen er smeltet.
Bland tunen, fløden og husblassen og hæld det over i den valgte form. For det bedste resultat, så skal den stå i mindst 4 timer.
Dressing til laves af creme fraiche, salt, peber, ketchup og citronsaft. Lad dressingen stå i køleskabet og husk at smag til inden det serveres.
Det er lækkert med flutes til, og når jeg laver det som en rand, så fylder jeg midten op med rejer – det ser rigtig lækkert ud. Endvidere kan der pyntes med tomater, citroner, agurker mv. hvilket får den til at fremstå rigtig flot og indbydende.

Så har du en lækker let tunmousse, der vil begejstre dine gæster, familie eller hvem du har til middag. Rigtig god fornøjelse, og god appetit.

tirsdag den 12. februar 2013

Bagt kartoffelmos med bacon



Bagt kartoffelmos med bacon
Ønsker du at lave en kartoffelmos som smager anderledes og med garanti er et kæmpe hit, så er det her opskriften. Denne kartoffelmos bruger jeg oftest en slags tilbehør, og den passer til de fleste retter.

Til 10 personer, hvis det er en del af noget andet tilbehør
2,5 kilo kartofler
1½ dl mælk
2 spsk smør
½ tsk hvid peber            
1 tsk salt
350 g bacon i tern
1 mellem rødløg
100 g revet ost
Evt. purløg som pynt

Kog kartoflerne i 15 min, tilsæt mælk, smør, peber og salt – pisk det sammen med en håndmixer, så klumperne er væk. Imens kartoflerne koger, stegerne du baconet tør. Rødløgget hakker du fint, men stadig i stykker.

Kom kartoffelmosen, bacon, rødløg og revet ost sammen og rør rundt. Kom det i et ildfastfad, så skal den bare have 15-20 min i ovnen.

mandag den 11. februar 2013

Våd surdej

Jeg bruger en våd surdej når jeg bager rugbrød, da det er det nemmeste at arbejde med, og så skal jeg ikke huske at tage en klat dej fra hver gang jeg laver brød.

Det er simpelt at lave en våd surdej, og du kan have den for altid. Det tager ca. en uge at få surdejen op at køre, det gør du ved at komme 1 dl hvedemel, 1 dl rugmel og 2 dl vand og blander det sammen. Hver dag i den første uge skal surdejen fodres med 1 dl hvedemel, 1 dl rugmel og 2 dl vand, og husk at røre helt ned i bunden. Du skal have tålmodighed, og forvente der går en uge hvor den står på køkkenbordet. Når den lugter af øl, så er den klar til brug.
Nu kan du bruge af den, det der er tilbage kan du sætte i køleskabet. Skal du ikke bruge den foreløbig, så skal den blot fodres hver 14. dag, med det 1 dl hvedemel, 1 dl rugmel og 2 dl vand. Når du så skal bruge surdejen, så tager du den blot ud af køleskabet 2 timer før du skal bruge den, og så fodre du den.

Du kan have den i et glas med patent låg. Jeg har den til at stå i en tupperware kande med tætsluttet låg – det er dejlig nemt når jeg skal bruge surdejen.

Min yndlings rugbrøds opskrift
Om aftenen efter aftensmad laver jeg fordejen:

  • 4 dl knækkede hvedekerner
  • 4 dl skårne rugkerner
  • 4 dl våd surdej
  • 8 dl vand

Alt kommer jeg i min skål til røremaskinen og rører det lidt rundt, jeg bruger bare en tallerken som låg. Når jeg så går i seng, så rører jeg lige en gang mere i det.
Dagen efter blander jeg fordejen med:

  • 4 dl hvedemel
  • 4 dl groft rugmel
  • 2 spsk salt
Lidt malt hvis jeg har det, ellers bruger jeg bare kulør (det er kun for farvens skyld)

Røremaskinen kører i alt ca. 5 min, så er det hele samlet uden at være blevet æltet for meget. Så lader du bare dejen være i skålen i 2 timer. Så er den hævet og er klar til at komme over i formene. Jeg bruger silikoneformene fra tupperware, som er 2 L – jeg glatter dejen ud i formene og lader dem stå med film over i ca. 1½ time. Så er de klar til at komme i ovnen på 180 grader nederst i ovenen i 1 time og 5 min.
Jeg kommer rugbrøddene ud af formene med det samme, og pakker dem ind i et viskestykke. Efter ca. ½ time, så kommer jeg dem i en frysepose. Ved at pakke dem ind i viskestykke og derefter pose gør at skorpen ikke bliver for hård.
Du kan evt. tilsætte gulerødder, hvis du er vild med gulerodsrugbrød.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...