mandag den 22. april 2013

Karbonade opskrift


Karbonade opskrift

Min kære mands livret er karbonader med grønærter, så det er jo altid en fornøjelse at lave :-)

Der skal bruges:

½ kg hk. svin/kalve kød
1½ dl rasp
1 æg
½ tsk salt
½ tsk peber
margarine til stegning

Vejledning:

Vi er en familie med to voksne og to børn, så derfor deler jeg køddet op, så der er to små karbonader og fire mellem karbonader. Form kødet direkte fra pakken, uden at røre i det - højden skal være ca. 2 cm.

Slå et æg ud i en dyb tallerken og rør det sammen. Kom raspen, salt og peber i en anden dyb tallerken. Tag karbonaden i ægget, for derefter at vende det i raspen..husk der skal rasp på alle sider. Når alle er lavet kommes de på en mellemvarm pande med margarine. De skal have ca. 8 min på hver side.

Ideer:
Serveres sammen med kartofler og grønærter. Synes kogte nye kartofler er det bedste valg, men ellers bare almindelige kogte kartofler.


Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

lørdag den 20. april 2013

Grov tærtedej opskrift


Grov tærtedej opskrift

Her er der nok verdens nemmeste tærtedejsopskrift, så smager skøn! Dejen bliver sprød og ikke klæbrig som nogle af købe tærtedejene har tendens til.

Der skal bruges:
Til en tærte, tærtefad med en diameter på ca. 26 cm.

100 g Fuldkorshvedemel eller grahamsmel
120 g hvedemel
1 dl vand
½ dl olie

Vejledning:
Brug køkkenmaskine eller håndmixer med dejkroge - ikke et must, men det er bare meget nemmere. Kom alt sammen og rør/ælt det godt.
Kom dejen over i tærtefadet og pres det ud i fadet og op af siderne. Når dejen er trykket i et jævnt niveau, så tag en gaffel og stik dejen ca 10 gange.
Kom dejen i en forvarmet ovn (200 grader), og forbag den inden fyldet kommes i.

Ideer:
Der kan bruges det mel man nu en gang har, synes bare smagsmæssigt at en grov tærtedej smager bedst.

torsdag den 18. april 2013

Hjemmelavet burger boller

Hjemmelavet burger boller

Er der noget bedre end at lave en helt enkel ret til en smagsoplevelse?? Købte burgerboller smager ikke af meget men ofte får man lavet de hjemmelavede burger boller for tunge, så retten kommer til at lægge alt for tungt i maven. Med denne opskrift er man ude over dette problem..

Der skal bruges: (til 12 stk.)

50 g gær
5 dl lunken vand
2½ sukker
1 tsk salt
2 æg
½ dl olie
100 g havregryn
150 g groft rugmel
550 g hvedemel
Æg til pensling
Sesam til pynt

Vejledning:
Opløs gæren i vandet. Kom sukker, salt, olie og æg deri og rør det godt. Tilsæt havregryn og melet og ælt det godt - ca 5 min hvis man bruger køkkenmaskine.
Dejen skal hæve et lunt sted i en time. Slå dejen ned og del den i 12 stykker. Lav de 12 stykker til boller - tryk dem flade på bagepladen, så de er 2 cm høje. Lad burger bollerne hæve i en halv time. Derefter pensles de med æg og drys lidt sesamfrø ud over dem.
Kom burger boller ind i en forvarmet ovn (210 grader) i 12 min - de skal være gyldne.

Ideer:
Ønskes en græsk burger, kan der laves tzatziki - det giver en helt andeledes burger.
Når jeg laver disse burger boller, så laver jeg altid dobbelt portion, for så bruger jeg dem som lækre boller til madpakken - for at gøre dem en anelse anderledes drysser jeg lidt groft rugmel i stedet for sesamfrø.

Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

onsdag den 17. april 2013

Knorr sovs


Knorr sovs

Hverdagene kan være hektiske og så er det bare ikke nemt altid at få det til at passe ind med lækker hverdags mad.
Jeg synes at Knorr sovs er en stor hjælp til de travle dage. Jeg vil nedenfor beskrive til hvilke retter jeg bruger de forskellige Knorr sovser.

Knorr persille sovs bruger jeg sammen med fiskefrikadeller og kogte nye kartofler med skræl. Servere grønsagsstænger til.

Knorr grøn peber sovs bruger jeg sammen med frisk pasta og kyllingbryst. Laver bare en almindelig salat til eller råkostsalat. For at gøre sovsen lidt mere lækker skære jeg en frisk rød peber i stykker og kommer det i.

Knorr bearnaise sovs bruger jeg sammen med ovnkartofler og fx en hakkebøf og dampet bønner.

Knorr brun sovs bruger jeg mest når jeg tager rester op fra fryseren. Har jeg lavet frikadeller, laver jeg ofte dobbelt portion, men gemmer ikke sovsen, og så er det nemt med den velsmagende sovs.

Knorr Hollandaise sovs er god til risretter. Da denne sovs ikke er så kraftig i smagen, er det super sammen med kylling/kalkun.

Jeg tilsætter aldrig fedtstoffer alligevel det står på pakken, og så bruger jeg skummet mælk - og det smager altså næsten 100% ens.
Det gode ved Knorr sovs er også, at min mand kan lave sovs! Han er god ven med mikrobølgeovnen, så med mikro kanden fra Tupperware laver han sovs på 7 min.

tirsdag den 16. april 2013

Spændende madpakke


Spændende madpakke

Søndag aften klokken er 21 og så er det madpakke tid, åhhh det er bare ikke lige det man har allermest lyst til - men hvornår er lysten til at lave den lækre spændende madpakke??
Men hvis vi ikke laver den spændende, bliver den så spist og skaber vi så en holdning til madpak fremadrettet som noget negativt...så på med smilet og prøv at lav madpakken så spændende som muligt.

Grønsager
Der skal selvfølgelig en form for grønsager med i madpakken. Lav to gulerodsstænger i stedet for at give en hel gulerod med. Lav små portioner grønsager, og så mange slags. Skær grønsagerne ud på forskellige måder, som stænger/skiver/andre former.

Rugbrød
Rugbrød mætter, og de fleste kan godt lide det - især hvis rugbrøddet er lækkert og ikke for tørt. Pift leverpostejmaden op med fx rødbede, ristede løg, remoulade eller små bacon stykker - på den måde bliver en leverpostejmad ikke kedelig.
Skær et ansigt i fx hamburgerryg med en urtekniv.

Overraskelse
Kom en lille overraskelse i hver dag, det behøver ikke være usundt for at være en overraskelse. Det kan være 5 rosiner eller peanuts. Et lille stykke melon er også et hit. Til min mand kan en lille sætning på et stykke papir også gøre underværker.

En anderledes dag
Rugbrød er godt, mætter og smager godt. Men vi har indført en anderledes dag om ugen. Det kan sagtens indebære rugbrød - fx. fiskefrikadeller og klapsammen rugbrød. Hvis vi spiser mexicansk en aften, laver vi pandekager til madpakken dagen efter. Det kan også være pizzasnegle eller pølsehorn, men begrænser det pga mætheden og det sunde aspekt.

Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

mandag den 15. april 2013

Stuvet hvidkål fedtfattig


Stuvet hvidkål fedtfattig

For ikke altid at lave det samme, så er det rigtig godt med god gammeldags hvidkål. Jeg laver dog en fedtfattig version, da det er hverdags mad - og det går ikke at spise for fed mad i hverdagene, så hellere gemme kalorierne til weekenden.

Der skal bruges:
8 personer

1 hvidkål, ca 1400 g
4 dl vand
2 tsk salt
1 L mælk
8 spsk mel
Salt
Peber
Muskatnød

Vejledning:
Skær hvidkålen i stykker, gerne strimler ca. 1x4 cm. Kom det i en gryde sammen med vand og salt - lad det koge i 35 min. Tilsæt 8 dl mælk og rør rundt, lad retten koge op. Når det koger, så tilsæt en jævning bestående af 2 dl mælk og 8 spsk mel. Kog det op og smag det til med salt, peber og muskatnød.

Ideer:
Frikadeller er bare rigtig godt hertil - Klik her for opskrift på frikadeller.
Børnene spiser sig ikke mætte i stuvet hvidkål, så for at sikre de ikke går sultne i seng, så får de også lige en skive rugbrød med smør Klik her for opskrift på rugbrød
Pas endelig på ikke at brænde retten på, det er virkelig nemt!

onsdag den 10. april 2013

Gammeldags frikadeller opskrift


Gammeldags frikadeller opskrift

Min bedstemor, min mor og nu jeg laver disse gammeldags frikadeller på denne opskrift. Og så meget som mine børn elsker dem, ja mon ikke også de kommer til at lave dem.
Om de skal være fedtfattige er op til dig, for de kan laves med mager kød og steges i olie og de smager stadig godt.

Der skal bruges:

  • ½ kilo svinekød
  • 1 mellemstor løg
  • 4 spsk mel
  • 1 ½ dl mælk
  • 1 æg
  • salt
  • peber
  • Flydende magerine til stegning


Vejledning:
Finhak løgget og bland det sammen med de andre ingredienser - rør godt eller brug en håndmixer med dejkroge, eller en køkkenmaskine. Sæt farsen på køl i ca. ½ time. Panden skal være varm, min står på 7 ud af 9 på mit komfur. Brug en ske til at forme frikadellerne.

Ideer:
Udskift 2 spsk mel med havregryn for at gøre retten lidt mere sund, uden at det ødelægger noget ved smagen.
Min bedstemor steger frikadellerne i palmin, men både min mor og jeg bruger margerine. Min bedstemor får dog en lidt tykkere skorpe, meeeennn det er lidt for fed synes jeg.
Kan fx serveres med stuvet hvidkål, tryk på linket og se denne opskrift.

søndag den 7. april 2013

opskrift på mexicansk mad

Copyright (c) 123RF Stock Photos

Opskrift på mexicansk mad

En mexicansk aften er anderledes fra 'normal' hverdags mad, og det er både godt til børn og voksne. Det kan også serveres til gæster - det kan jeg godt finde på, hvis jeg ikke har for meget tid en fredag, men stadig gerne vil servere noget lækkert.
Menuen vil være nachos til forret med ost og mexicanske pandekager til hovedret.

Der skal bruges: (til 4 personer (2 mænd, 2 kvinder))

1 ps nacho chips
1 ps ost, gerne blandet alm ost med rød cheddar
6 tortilla pandekager
500 g oksekød
1 brev taco mex
Grønsager - kan være agurk, tomat, majs osv.
Salsa dip
2 advokadoer
½ dl creme fraiche
salt peber
2 fed hvidløg

Vejledning:

Forretten: Tænd ovnen på 180 grader. Kom halvdelen af chipsene på et ildfastfad og kom et lag ost derpå, kom resten af chipsene ovenpå osten og slut af med det sidste ost.
Hovedret: Brun køddet og tilsæt taco mix brevet. Skær de ønskede grønsager. Lav guacomole, hvor advokadoen tages ud og blendes sammen med creme fraiche, hvidløg, salt og peber. Det hele sættes på bordet og så kan man selv bestemme hvordan pandekagen skal laves.

Ideer:

Der er stor forskel på pris når der handles ind til mexicansk mad, men Rema 1000 har gode og velsmagene produkter til en fair pris.
Laves guacomolen ikke lige inden den serveres, så gem en af advokadokernerne og kom den oven i guacomolen - så bliver den ikke brun.

fredag den 5. april 2013

Havregrød i mikroovnen


Copyright (c) 123RF Stock Photos

Havregrød i mikroovnen

Verdens nemmeste morgenmad, for ikke også at sige god og billig. Havregrød i mikroovnen er børnenes favorit morgenmad i hverdagen - det er sundt, det mætter og når det laves på denne måde er det ekstrem nemt. Der skal enten bruges porcelæn eller en plastikbeholder der er beregnet til mikroovnen - jeg bruger en kande fra Tupperware som er beregnet til mikroovnen, da det er nemt at servere i den.

Der skal bruges: (til 2 personer)

1 dl havregryn
2 dl vand
1 knsp salt

Vejledning:
Hæld det hele sammen og rør det igennem med en ske. Kom det i mikroovnen, prøv dig frem med tiden - i vores mikroovn skal havregrøden have 3 min. Og så er det klar til at blive serveret.

Ideer:
For at variere havregrøden tilføjer vi lidt forskelligt, alt efter personen som skal spise det. Det kan være: smør, rosiner, kanelsukker, alm. sukker og jeg selv kan godt lide det med hakket hasselnødder.

torsdag den 4. april 2013

Hjemmelavet pesto med basilikum

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Hjemmelavet pesto med basilikum

En af de størst tilbehørs hit om sommeren, er herhjemme: hjemmelavet pesto med basilikum og pinjekerner. Det smager fantastisk og giver noget ekstra til bordet og smagssanserne. Grunden til at vi bruger den, mest om sommeren er, at der spiser man ofte brød der har været på grillen og der passer pestoen perfekt til.

Der skal bruges:

  • 1 basilikum plante (lille)
  • 1½ ps pinjekerner
  • ca. 1/4 dl olie
  • salt
  • peber


Vejledning:

Pil basilikum bladene af planten og vask dem - det er nemt i et dørslag. Jeg har en smart Tupperware herb chopper, hvor jeg kommer bladene i - alternativt bare brug en kniv, men det kan tage lang tid, da det skal være helt småt. Kom pinjekernerne ved og fin hak også disse. Tilsæt olie og smag til med salt og peber.

Ideer:

Lav pestoen og lad den stå i lidt tid i køleskabet, så bliver det lidt bedre.
Kan også bruges som lækker snack hvor der serveres et stykke flute med en skefuld pesto ovenpå.
Endelig ikke smid din basilkum plante ud, sæt den i vindueskarmen og lad den komme sig igen - endelig ikke giv den for meget vand eller træk. På denne måde bliver pestoen også noget billigere.

onsdag den 3. april 2013

Trøffelkugler opskrift


Trøffelkugler opskrift

Trøffelkugler smager bare godt, og med forskellig krymmel ser det også meget indbydende ud. Børn og voksne kan alle lide dem og det er et anderledes alternativ til en almindelig bradepandekage.

Der var engang trøffelkugler kostede 1 kr. hos bageren, men det var den gang! Det er ikke billigt at lave trøffelkugler, men det er heller ikke meget dyrere end at lave så mange andre kager. Hvis du har forskellige kagerester kan trøffelkugler selvfølgelig laves billigt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...