tirsdag den 10. december 2013

Kødboller i karry

Kødboller i karry er en rigtig god og velsmagende familieret, som både er billig, nem og som smager godt.

Der skal bruges:
1 liter hønseboullion ( vand med 2 hønsetern)
Kødboller, der laves  1 portion frikadellefars (klik på link for opskrift)

Sovsen:
4 spsk olie
2 spsk karry
6 spsk  mel
1dl  mælk
1½ tsk salt
Kødboller
Bring hønseboullionen i kog. Bland frikadellefarsen sammen. Form farsen til boller/små frikadeller på din håndflade vha. en teske – du bestemmer selvfølgelig størrelsen, men vil anbefale at de er på størrelse med en valnød. Kog dem  indtil de flyder op. Tag dem op og læg dem til side i en skål, jeg bruger en hulske, da det er nemmest.
Sovsen
Varm olien op i gryden. Svits  karryen  i olien, dog ikke ved for hård varme, da karryen brænder på – svits i ca et halvt minut. Tilsæt melet og rør godt, og tilsæt boullionvandet og mælken under omrøring og lad det koge tykt. Når du synes sovsen har den rette tykkelse, så tilsætter du kødbollerne – smag derefter til med salt.
Ideer:
Jeg bruger ris (brune ris) som tilbehør.
Jeg servere ananasstykker til, som den enkelte selv kommer oven på retten. Det giver en dejlig sød kontrast til det lidt stærkere karry.

Sovsen kan sagtens fryses, husk blot ikke at røre for voldsomt i det når det skal tøes op, da kødbollerne går i stykker.

tirsdag den 19. november 2013

Svampet gulerodskage

Denne gulerodskage er både lækker og svampet. Den smager rigtig godt, også på anden dagen. Nogle gulerodskager kræver topping for at være god, det synes jeg bestemt ikke denne gør – topping er bare lige ’det sidste’ ved denne kage.

Til en bradepande.

Der skal bruges:
5 dl sukker
8 æg
4 dl olie
7 dl mel
4 tsk bagepulver
2 tsk natron
3 tsk vanillesukker
4 tsk kanel
800 gram reven gulerod

Fremgangsmåde
Æg og sukker piskes til massen er skummende. Tilsæt olie, mel, natron, kanel og vanillesukker. Kom derefter den revne gulerod (jeg bruger herbchopperen fra tupperware til ’rive’ gulerødderne med) og rør det rundt. Hæld dejen i en bradepande.
Bages i ovnen ved 175 grader i ca. 40 min.


Lækker flødeost topping:
100 g flødeost neutral
60 g smør
100 g flormelis
1 tsk. vaniliesukker

Denne kage er velegnet til at fryse.

søndag den 17. november 2013

Opskrift på svensk pølseret

Opskrift på Svensk Pølseret. En dejlig nem og hurtig aftensmad i en travl hverdag. Børnene elsker retten og de kan hjælpe med at lave maden.

Ingredienser
Der skal bruges:

2 stk glaskartofler
1 st ds tomatpure (140 g)
2 spsk paprika
3 dl mælk (jeg bruger skummetmælk)
1 ps røde pølser (ca 10 stk)
10 g margarine
1 stk. alm. løg

Smag til med salt og peber

Fremgangsmåde / Tilberedning
Hæld vandet fra kartoflerne og skær dem i mindre stykker – 1 x 1½ cm, eller som du ønsker. Brun margarinen og svits løgene klare. Skru lidt ned og kom pølser og paprika i, og svits det i ca 3 min. Tilsæt derefter resten og rør det godt rundt. Når det er kogt godt sammen, og har den konsitens du ønsker tilsætter du salt og peber – derefter er den klar til servering.

Ideer
Retten kan også bruges som en del af en alternativ buffet.
Skal retten kun spises af voksne kan der sagtens kommes mere paprika i.

Der kan selvfølgelig også bruges almindelige kartofler som du selv skræller, synes bare ikke det ændre nok i smagen i forhold til hvor meget tid der spares.

mandag den 1. juli 2013

Opskrift på madtærter


Opskrift på madtærter

Tærte er lækkert at servere til brunch, frokost og som tilbehør til aftensmad. Nogle gange laver vi det også bare som en hverdagsret med salat til.
Der er mange forskellige kombinationer af madtærter, se nogle forskellige slags nedenfor.

Jeg bruger denne opskrift på tærtedej: Tærtedej

Til et tærtefad med en diameter på ca. 26 cm, bruger jeg 9 æg, ½ dl mælk, salt peber - røres godt sammen. Jeg forbager tærtedejen og kommer en af følgende fyld på:

- Skinke i tern, stegt baconstykker, 5 stk. 2x3 cm rød peber, 6 stk. løg både, 5 buketter broccoli, 4 stk. gulerødder 1½x4 cm

- Laks i små stykker, spinat

- Kyllingtern,  6 stk blomkåls buketter, 6 stk løg i både

- Rester, ja det kan jo være alt. Men det kød jeg har, måske nogle kogte kartofler i 1x1 cm.

Derefter kommer jeg æggemassen ovenpå. Tærten sættes i en forvarmet ovn (200 grader) i ca. 25 min. Herefter har man en sund og lækker tærte, der nemt kan serveres, og også kan holde til dagen efter, hvis man ikke spiser det hele den første dag.


mandag den 22. april 2013

Karbonade opskrift


Karbonade opskrift

Min kære mands livret er karbonader med grønærter, så det er jo altid en fornøjelse at lave :-)

Der skal bruges:

½ kg hk. svin/kalve kød
1½ dl rasp
1 æg
½ tsk salt
½ tsk peber
margarine til stegning

Vejledning:

Vi er en familie med to voksne og to børn, så derfor deler jeg køddet op, så der er to små karbonader og fire mellem karbonader. Form kødet direkte fra pakken, uden at røre i det - højden skal være ca. 2 cm.

Slå et æg ud i en dyb tallerken og rør det sammen. Kom raspen, salt og peber i en anden dyb tallerken. Tag karbonaden i ægget, for derefter at vende det i raspen..husk der skal rasp på alle sider. Når alle er lavet kommes de på en mellemvarm pande med margarine. De skal have ca. 8 min på hver side.

Ideer:
Serveres sammen med kartofler og grønærter. Synes kogte nye kartofler er det bedste valg, men ellers bare almindelige kogte kartofler.


Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

lørdag den 20. april 2013

Grov tærtedej opskrift


Grov tærtedej opskrift

Her er der nok verdens nemmeste tærtedejsopskrift, så smager skøn! Dejen bliver sprød og ikke klæbrig som nogle af købe tærtedejene har tendens til.

Der skal bruges:
Til en tærte, tærtefad med en diameter på ca. 26 cm.

100 g Fuldkorshvedemel eller grahamsmel
120 g hvedemel
1 dl vand
½ dl olie

Vejledning:
Brug køkkenmaskine eller håndmixer med dejkroge - ikke et must, men det er bare meget nemmere. Kom alt sammen og rør/ælt det godt.
Kom dejen over i tærtefadet og pres det ud i fadet og op af siderne. Når dejen er trykket i et jævnt niveau, så tag en gaffel og stik dejen ca 10 gange.
Kom dejen i en forvarmet ovn (200 grader), og forbag den inden fyldet kommes i.

Ideer:
Der kan bruges det mel man nu en gang har, synes bare smagsmæssigt at en grov tærtedej smager bedst.

torsdag den 18. april 2013

Hjemmelavet burger boller

Hjemmelavet burger boller

Er der noget bedre end at lave en helt enkel ret til en smagsoplevelse?? Købte burgerboller smager ikke af meget men ofte får man lavet de hjemmelavede burger boller for tunge, så retten kommer til at lægge alt for tungt i maven. Med denne opskrift er man ude over dette problem..

Der skal bruges: (til 12 stk.)

50 g gær
5 dl lunken vand
2½ sukker
1 tsk salt
2 æg
½ dl olie
100 g havregryn
150 g groft rugmel
550 g hvedemel
Æg til pensling
Sesam til pynt

Vejledning:
Opløs gæren i vandet. Kom sukker, salt, olie og æg deri og rør det godt. Tilsæt havregryn og melet og ælt det godt - ca 5 min hvis man bruger køkkenmaskine.
Dejen skal hæve et lunt sted i en time. Slå dejen ned og del den i 12 stykker. Lav de 12 stykker til boller - tryk dem flade på bagepladen, så de er 2 cm høje. Lad burger bollerne hæve i en halv time. Derefter pensles de med æg og drys lidt sesamfrø ud over dem.
Kom burger boller ind i en forvarmet ovn (210 grader) i 12 min - de skal være gyldne.

Ideer:
Ønskes en græsk burger, kan der laves tzatziki - det giver en helt andeledes burger.
Når jeg laver disse burger boller, så laver jeg altid dobbelt portion, for så bruger jeg dem som lækre boller til madpakken - for at gøre dem en anelse anderledes drysser jeg lidt groft rugmel i stedet for sesamfrø.

Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

onsdag den 17. april 2013

Knorr sovs


Knorr sovs

Hverdagene kan være hektiske og så er det bare ikke nemt altid at få det til at passe ind med lækker hverdags mad.
Jeg synes at Knorr sovs er en stor hjælp til de travle dage. Jeg vil nedenfor beskrive til hvilke retter jeg bruger de forskellige Knorr sovser.

Knorr persille sovs bruger jeg sammen med fiskefrikadeller og kogte nye kartofler med skræl. Servere grønsagsstænger til.

Knorr grøn peber sovs bruger jeg sammen med frisk pasta og kyllingbryst. Laver bare en almindelig salat til eller råkostsalat. For at gøre sovsen lidt mere lækker skære jeg en frisk rød peber i stykker og kommer det i.

Knorr bearnaise sovs bruger jeg sammen med ovnkartofler og fx en hakkebøf og dampet bønner.

Knorr brun sovs bruger jeg mest når jeg tager rester op fra fryseren. Har jeg lavet frikadeller, laver jeg ofte dobbelt portion, men gemmer ikke sovsen, og så er det nemt med den velsmagende sovs.

Knorr Hollandaise sovs er god til risretter. Da denne sovs ikke er så kraftig i smagen, er det super sammen med kylling/kalkun.

Jeg tilsætter aldrig fedtstoffer alligevel det står på pakken, og så bruger jeg skummet mælk - og det smager altså næsten 100% ens.
Det gode ved Knorr sovs er også, at min mand kan lave sovs! Han er god ven med mikrobølgeovnen, så med mikro kanden fra Tupperware laver han sovs på 7 min.

tirsdag den 16. april 2013

Spændende madpakke


Spændende madpakke

Søndag aften klokken er 21 og så er det madpakke tid, åhhh det er bare ikke lige det man har allermest lyst til - men hvornår er lysten til at lave den lækre spændende madpakke??
Men hvis vi ikke laver den spændende, bliver den så spist og skaber vi så en holdning til madpak fremadrettet som noget negativt...så på med smilet og prøv at lav madpakken så spændende som muligt.

Grønsager
Der skal selvfølgelig en form for grønsager med i madpakken. Lav to gulerodsstænger i stedet for at give en hel gulerod med. Lav små portioner grønsager, og så mange slags. Skær grønsagerne ud på forskellige måder, som stænger/skiver/andre former.

Rugbrød
Rugbrød mætter, og de fleste kan godt lide det - især hvis rugbrøddet er lækkert og ikke for tørt. Pift leverpostejmaden op med fx rødbede, ristede løg, remoulade eller små bacon stykker - på den måde bliver en leverpostejmad ikke kedelig.
Skær et ansigt i fx hamburgerryg med en urtekniv.

Overraskelse
Kom en lille overraskelse i hver dag, det behøver ikke være usundt for at være en overraskelse. Det kan være 5 rosiner eller peanuts. Et lille stykke melon er også et hit. Til min mand kan en lille sætning på et stykke papir også gøre underværker.

En anderledes dag
Rugbrød er godt, mætter og smager godt. Men vi har indført en anderledes dag om ugen. Det kan sagtens indebære rugbrød - fx. fiskefrikadeller og klapsammen rugbrød. Hvis vi spiser mexicansk en aften, laver vi pandekager til madpakken dagen efter. Det kan også være pizzasnegle eller pølsehorn, men begrænser det pga mætheden og det sunde aspekt.

Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

mandag den 15. april 2013

Stuvet hvidkål fedtfattig


Stuvet hvidkål fedtfattig

For ikke altid at lave det samme, så er det rigtig godt med god gammeldags hvidkål. Jeg laver dog en fedtfattig version, da det er hverdags mad - og det går ikke at spise for fed mad i hverdagene, så hellere gemme kalorierne til weekenden.

Der skal bruges:
8 personer

1 hvidkål, ca 1400 g
4 dl vand
2 tsk salt
1 L mælk
8 spsk mel
Salt
Peber
Muskatnød

Vejledning:
Skær hvidkålen i stykker, gerne strimler ca. 1x4 cm. Kom det i en gryde sammen med vand og salt - lad det koge i 35 min. Tilsæt 8 dl mælk og rør rundt, lad retten koge op. Når det koger, så tilsæt en jævning bestående af 2 dl mælk og 8 spsk mel. Kog det op og smag det til med salt, peber og muskatnød.

Ideer:
Frikadeller er bare rigtig godt hertil - Klik her for opskrift på frikadeller.
Børnene spiser sig ikke mætte i stuvet hvidkål, så for at sikre de ikke går sultne i seng, så får de også lige en skive rugbrød med smør Klik her for opskrift på rugbrød
Pas endelig på ikke at brænde retten på, det er virkelig nemt!

onsdag den 10. april 2013

Gammeldags frikadeller opskrift


Gammeldags frikadeller opskrift

Min bedstemor, min mor og nu jeg laver disse gammeldags frikadeller på denne opskrift. Og så meget som mine børn elsker dem, ja mon ikke også de kommer til at lave dem.
Om de skal være fedtfattige er op til dig, for de kan laves med mager kød og steges i olie og de smager stadig godt.

Der skal bruges:

  • ½ kilo svinekød
  • 1 mellemstor løg
  • 4 spsk mel
  • 1 ½ dl mælk
  • 1 æg
  • salt
  • peber
  • Flydende magerine til stegning


Vejledning:
Finhak løgget og bland det sammen med de andre ingredienser - rør godt eller brug en håndmixer med dejkroge, eller en køkkenmaskine. Sæt farsen på køl i ca. ½ time. Panden skal være varm, min står på 7 ud af 9 på mit komfur. Brug en ske til at forme frikadellerne.

Ideer:
Udskift 2 spsk mel med havregryn for at gøre retten lidt mere sund, uden at det ødelægger noget ved smagen.
Min bedstemor steger frikadellerne i palmin, men både min mor og jeg bruger margerine. Min bedstemor får dog en lidt tykkere skorpe, meeeennn det er lidt for fed synes jeg.
Kan fx serveres med stuvet hvidkål, tryk på linket og se denne opskrift.

søndag den 7. april 2013

opskrift på mexicansk mad

Copyright (c) 123RF Stock Photos

Opskrift på mexicansk mad

En mexicansk aften er anderledes fra 'normal' hverdags mad, og det er både godt til børn og voksne. Det kan også serveres til gæster - det kan jeg godt finde på, hvis jeg ikke har for meget tid en fredag, men stadig gerne vil servere noget lækkert.
Menuen vil være nachos til forret med ost og mexicanske pandekager til hovedret.

Der skal bruges: (til 4 personer (2 mænd, 2 kvinder))

1 ps nacho chips
1 ps ost, gerne blandet alm ost med rød cheddar
6 tortilla pandekager
500 g oksekød
1 brev taco mex
Grønsager - kan være agurk, tomat, majs osv.
Salsa dip
2 advokadoer
½ dl creme fraiche
salt peber
2 fed hvidløg

Vejledning:

Forretten: Tænd ovnen på 180 grader. Kom halvdelen af chipsene på et ildfastfad og kom et lag ost derpå, kom resten af chipsene ovenpå osten og slut af med det sidste ost.
Hovedret: Brun køddet og tilsæt taco mix brevet. Skær de ønskede grønsager. Lav guacomole, hvor advokadoen tages ud og blendes sammen med creme fraiche, hvidløg, salt og peber. Det hele sættes på bordet og så kan man selv bestemme hvordan pandekagen skal laves.

Ideer:

Der er stor forskel på pris når der handles ind til mexicansk mad, men Rema 1000 har gode og velsmagene produkter til en fair pris.
Laves guacomolen ikke lige inden den serveres, så gem en af advokadokernerne og kom den oven i guacomolen - så bliver den ikke brun.

fredag den 5. april 2013

Havregrød i mikroovnen


Copyright (c) 123RF Stock Photos

Havregrød i mikroovnen

Verdens nemmeste morgenmad, for ikke også at sige god og billig. Havregrød i mikroovnen er børnenes favorit morgenmad i hverdagen - det er sundt, det mætter og når det laves på denne måde er det ekstrem nemt. Der skal enten bruges porcelæn eller en plastikbeholder der er beregnet til mikroovnen - jeg bruger en kande fra Tupperware som er beregnet til mikroovnen, da det er nemt at servere i den.

Der skal bruges: (til 2 personer)

1 dl havregryn
2 dl vand
1 knsp salt

Vejledning:
Hæld det hele sammen og rør det igennem med en ske. Kom det i mikroovnen, prøv dig frem med tiden - i vores mikroovn skal havregrøden have 3 min. Og så er det klar til at blive serveret.

Ideer:
For at variere havregrøden tilføjer vi lidt forskelligt, alt efter personen som skal spise det. Det kan være: smør, rosiner, kanelsukker, alm. sukker og jeg selv kan godt lide det med hakket hasselnødder.

torsdag den 4. april 2013

Hjemmelavet pesto med basilikum

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Hjemmelavet pesto med basilikum

En af de størst tilbehørs hit om sommeren, er herhjemme: hjemmelavet pesto med basilikum og pinjekerner. Det smager fantastisk og giver noget ekstra til bordet og smagssanserne. Grunden til at vi bruger den, mest om sommeren er, at der spiser man ofte brød der har været på grillen og der passer pestoen perfekt til.

Der skal bruges:

  • 1 basilikum plante (lille)
  • 1½ ps pinjekerner
  • ca. 1/4 dl olie
  • salt
  • peber


Vejledning:

Pil basilikum bladene af planten og vask dem - det er nemt i et dørslag. Jeg har en smart Tupperware herb chopper, hvor jeg kommer bladene i - alternativt bare brug en kniv, men det kan tage lang tid, da det skal være helt småt. Kom pinjekernerne ved og fin hak også disse. Tilsæt olie og smag til med salt og peber.

Ideer:

Lav pestoen og lad den stå i lidt tid i køleskabet, så bliver det lidt bedre.
Kan også bruges som lækker snack hvor der serveres et stykke flute med en skefuld pesto ovenpå.
Endelig ikke smid din basilkum plante ud, sæt den i vindueskarmen og lad den komme sig igen - endelig ikke giv den for meget vand eller træk. På denne måde bliver pestoen også noget billigere.

onsdag den 3. april 2013

Trøffelkugler opskrift


Trøffelkugler opskrift

Trøffelkugler smager bare godt, og med forskellig krymmel ser det også meget indbydende ud. Børn og voksne kan alle lide dem og det er et anderledes alternativ til en almindelig bradepandekage.

Der var engang trøffelkugler kostede 1 kr. hos bageren, men det var den gang! Det er ikke billigt at lave trøffelkugler, men det er heller ikke meget dyrere end at lave så mange andre kager. Hvis du har forskellige kagerester kan trøffelkugler selvfølgelig laves billigt.

onsdag den 20. marts 2013

Opskrift med kyllingfilet

Opskrift med kyllingfilet
Kyllingebryst og kyllingfilet er utrolig sund og nem at tilberede. Desværre kan begge dele hurtig blive tør og lidt kedelig. Jeg har fundet ud af, at for at få kyllingen mest saftig laver jeg den i ovnen i en stegeso. Hvis det er kyllingebryster kommer jeg dem i en stegeso og ca. 20 min i ovnen – smager fantastisk.
Når jeg vil gøre lidt ekstra ud af min kylling, hvor det ikke bare skal være et nemt og sundt måltid laver jeg denne opskrift. Kyllingen får SÅ meget smag fra grøntsagerne, det smager virkelig fantastisk.

Der skal bruges:

450 g kyllingfileter

1 stk porre

5 stk champingon

Salt

Peber

Vejledning:
Kom kyllingfiletterne i en stegeso. Skær porrerne i skiver og drys det hen over kyllingfiletterne. Rens champingon og skær hver champingon i seks dele og drys hen over. Slut af med lidt salt og peber.
Kom låget på og sæt stegesoen ind i en forvarmet ovn (200 grader) i ca. 20 min.

Ideer:
Grøntsagerne kan skiftes ud med hvad der er i køleskabet, bare en af tingene har meget kraftig smag som porrer og forårsløg.

Af tilbehør synes jeg hasselbagtekartofler passer godt og en sauce.

Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

lørdag den 16. marts 2013

Spinatroulade

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Spinatroulade
Når der skal gøres lidt anderledes eller lidt mere festligt ud af brødet, så prøv at lav denne roulade. Det smager godt, og er rigtig flot. Hvis der er lidt brød tilbage om mandagen, så er det bare super i en madpakke. Nogle tænker, åhh nej ikke spinat – men det smager ikke af spinat.

Der skal bruges:
Dej – brug denne opskrift på dej der også bruges til pølsehorn, dog kun en halv portion dej

¼ pose helbladet spinat
2 fed hvidløg

Salt
Peber

Vejledning:
Dejen rulles ud på bordet. Spinaten er tøet op og det vrides for vandet, bare med hånden. Knus hvidløg og kom det sammen med spinaten, salt og peber. Det fordeles ud over dejen og den rulles sammen som en roulade. Hvis det er nemmere, så del roulade i to på en bageplade. Lad rouladen hæve i ca. 30 min.

Lav nogle ridser i toppen af rouladen og kom pladen i en forvarmet ovn (200 grader) i ca. 20 min – rouladen skal være gylden.

Inden servering skæres rouladen ud i ca. 2 cm stykker

fredag den 15. marts 2013

Kage med kokosglasur


Kage med kokosglasur

En rigtig luftig chokoladekage med kokosglasur som altid er et hit hver gang. Det er bare noget mere lækkert at servere denne kage frem for bare en almindelig kage og så er det jo dejligt den er nem at lave.

Der skal bruges:
Ca. 8-10 personer

Til kage:
225 g sukker

2 æg
225 g mel

2 spsk. Kakao
2 tsk bagepulver

2 tsk vaniljesukker
150 g smeltet margerine

2 dl mælk

Til kokosglasur:
75 g flydende margerine

75 g kokos
4 spsk kakao

4 spsk vand
125 g flormelis

1½ tsk vaniljesukker

Vejledning:
Pisk æg og sukker. Tilsæt mel, kakao, bagepulver, vaniljesukker, margerine og mælk. Smør en springform eller kom bagepapir i en springform og kom dejen deri. Sæt formen i midten af en forvarmet (200 grader) i 20-25 min.

Mens kagen er i ovnen laver du kokosglasuren, som laves ved at blande alle tingene godt sammen.
Når kagen er færdig og tages ud af ovnen skal kokosglasuren kommes ovenpå med det samme. Lad det stå i mindst en time for den serveres.

Ideer:
Har du kaffe på kanden, så endelig kom det i kokosglasuren i stedet for vand og kom 2 spsk kakao i istedet for, det smager virkelig godt.

onsdag den 13. marts 2013

Lækker mad til gæster

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Lækker mad til gæster

Jeg elsker at forkæle mine gæster med lækker mad. Jeg nyder, at servere noget lækkert mad som måske også er lidt anderledes – skønt at se blikket i mine gæsters øjne når de får serveret maden og ikke mindst deres kommentar når de har smagt på maden. Så er den bedste grobund for en skøn aften skabt – mad går simpelthen i vores hjerter, som påvirker vores humør og derved stemningen.

Så for at have en fantastisk aften, så er lækker mad altså også en del og selvfølgelig også nogle dejlige gæster.

Jeg stiller ikke an med et kæmpe alkartebord hver gang vi har gæster, men mindst en gang om måneden gør jeg noget ekstra ud af det og så får den hele armen.

Men uanset hvilken mad der vil blive serveret har jeg sørget for, at der står lidt snack på bordet i køkkenet eller i stuen, det skaber en god stemning. Har jeg haft en travl uge købe jeg måske bare en nøddeblanding og kommer lidt rosiner i, men ellers laver jeg måske selv en snack som fx heksefinger.

Hvis tiden er til det, så er bordet også dækket op når gæsterne kommer, da jeg så kan bruge al min tid på dem. Ud over det, så er det også nemmere at kræse om et bord hvis gæsterne ikke er kommet. En foldet serviet tager ikke lang tid, men det giver bare et perfekt indtryk og gæsterne føler at der er brugt tid på netop dem – om det så er en hverdagsaften hvor der bliver serveret kødsauce, så smager maden bare bedre hvis det er ’pakket flot ind’. Så på med servietterne og væk med gryderne.

Tid er en knap faktor når man har familieliv og fuldtidsarbejde, så derfor bestemmer tiden også tit hvad menuen skal være. Jeg tjekker kalenderen om søndagen, hvis jeg ikke har meget i løbet af ugen og gæster i weekenden, så laver jeg bare noget af maden i løbet af ugen. Islagkagen kan jo sagtens laves mandag eller tirsdag, og så er desserten næsten færdig. Skal kødet eller tilbehør i ovnen, så brug endelig lidt ekstra tid på at bage dit eget flutes i stedet for at købe – det er bare meget mere lækkert. Lav fx en spinatroulade, som smager fantatisk og som er rigtig nem at lave.

Helheden mellem bord, mad og drikkevare er vigtig, da det hænger unægtelig sammen. Ofte passer en god vin til maden, men hvis man skal kører er gravid eller ammer, så hænger det bare ikke sammen med alkohol, så køb derfor en god flaske alkoholfrivin. Ønsker gæsterne eller du ikke det, så bare husk at servere drikkevarene i et vinglas, da det er en del af helheden.

Når man har spist sådan lækker mad, så er der ikke meget plads til mere senere. Så til aftenskaffe serverer jeg ikke en othellolagkage, men i stedet laver jeg nogle nemme cookies og lidt chips/chokolade/slik til en god kop kaffe.

tirsdag den 12. marts 2013

Sunde pølsehorn opskrift

Sunde pølsehorn opskrift

Copyright (c) 123RF Stock Photos


Det er nemt og lækkert med pølsehorn. Både til madpakken, men også hvis man skal have gæster til middagsmad, så er det godt med lidt ekstra.
Der er ikke brugt mælk i denne opskrift, så hvis en i familien kan denne opskrift bruges med mælkefri pølser.

Der skal bruges:

Til 24 pølsehorn
½ liter lunkent vand

25 g gær
200 g grahamsmel

1 tsk salt
1 tsk sukker

1 spsk. Olie
500 g hvedemel

12 pølser (de halveres, så der bliver 24 stk)
Æg til pensling, eller lunken mælk

Vejledning:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt derefter resten. Ælt det rigtig godt – gerne 5 min. Lad det hæve i 45 min. Del dejen i tre portioner. Lav en bolle og rul den derefter ud, så der kan laves 8 pølsehorn i hver portion. Sæt pølsehornene på en bagepladerne med lukningen nedad.

Lad dem efterhæve 15 min. Pensel med æg.

Kom pladerne i en varm ovn (200 grader) i 20-25 min.

Ideer:

Hvis pølsehornene laves til madpakken, kan der kommes lidt ketchup i hvert pølsehorn.
For at lave dem lidt mere indbydende kan der drysses lidt sesamfrø på hver pølsehorn.

søndag den 3. marts 2013

Groft fraskbrød opskrift


Groft franskbrød opskrift

Ønsker du et franskbrød som smager af noget frem for et almindelig hvidt franskbrød og fedtfattigt, så er denne opskrift perfekt for dig. Ønsker du ydermere en virkelig nem og hurtig opskrift uden dej på fingerne og flere timers hævning, så er det bare endnu bedre. Prikken over i’et er hvordan franskbrødet ser ud!

Der skal bruges:

50 g gær
3 dl lunken vand

1 æg
1 tsk salt

1 spsk honning
½ dl hvedeklid

½ dl solsikkekerner eller græskarkerner
½ dl sesamfrø

½ dl hørfrø
1 dl grahamsmel

6 dl hvedemel

Vejledning:

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter resten og rør det godt rundt med en røremaskine eller håndmixer med dejkroge. Den er for fedtet til at kunne ælte med hånden. Kom dejen i en for som er ca. 1½ l.

Kom formen ind på en plade nederst i en kold ovn, tænd ovnen på 225 grader og bag franskbrødet i ca. 40 min.

Ideer:
Hvis du ikke lige har alt hjemme, så bare udskift med noget andet som er tilsvarende i sugeevne.

Franskbrødet er perfekt til ost.
Hvis du bruger en 1 l form, så bliver det også rigtig flot, da det så bare hæver op og får en højde som et bager franskbrød.

lørdag den 2. marts 2013

Lav selv tapas

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Lav selv tapas


Tapas er virkelig lækkert, og dejlig indbydende. Udover det er tapas ikke tungt, så det kan bruges til mange ting eller som tilbehør.
Tapas kan ofte blive rigtig dyr, da det består af mange specielle produkter. Jeg laver altid lidt forskelligt, både fisk, oliver og brød – det er ikke alle der er vilde med det hele, så det er rart der er lidt til alle.


Jeg vil løbende komme forskellige tapas opskrifter på bloggen, så endelig tjek det ud. Her er opskriften på et lækkert brød, som passer til tapas, da det i sig selv smager af noget. Denne opskrift er også fedtfattig, men det kan ikke smages.


Kryddersnegle


Der skal bruges:
½ liter lunkent vand


25 g gær
200 g grahamsmel


1 tsk salt
1 tsk sukker


1 spsk. Olie
500 g hvedemel


1 glas pizzasauce


Vejledning:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt derefter resten pånær pizzasaucen. Ælt det rigtig godt – gerne 5 min. Lad det hæve i 45 min. For nemhedens skyld så del dejen i to portioner og rul dejen ud. Kom pizzasaucen på dejen og rul den sammen. Skær sneglene i ca 1-1½ cm tykkelse og kom dem på en bageplade.


Lad dem efterhæve 15 min.
Kom pladerne i en varm ovn (200 grader) i 20-25 min.


Ideer:
Hvis der er børn med og der ikke er så meget andet ellers til dem. Så kom noget skinke i strimler og ost på, så på den måde kan børnene få pizzasnegle.

tirsdag den 26. februar 2013

Hele ovnbagte kartofler

Hele ovnbagte kartofler

Jeg laver ofte ovnbagte kartofler som tilbehør, da det er dejlig overskueligt og smager skønt. Så er der mere tid til at kræse om andet tilbehør eller gæsterne.

Det du skal bruge er:

3 bk Små kartofler med skræl
¼ dl olie

3 fed hvidløg
3 spsk oregano

1½ tsk groft salt
½ tsk peber

Fremgangsmåde:

Skrub kartoflerne og bland det hele i en frysepose. Lad det gerne ligge natten over eller i mindst et par timer, så smager rigtig kan trænge ind i kartoflerne.

Hæld kartoflerne i et ildfastfad og stil det midt i ovnen (200 grader) i ca. 1 time, det kommer an på kartoflernes størrelse.

mandag den 25. februar 2013

Fyldte champignon med flødeost

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Fyldte champignon med flødeost


Fantastisk tilbehør, som både er godt på grillen om sommeren og i et fad i ovnen resten af året.
Jeg beregner 1½ champignon per person, men vurder i forhold til hvem du server for.

Du skal bruge:
Til 10 personer
15 Store champignon, gerne med en diameter på 5-7 cm
½ pk flødeost, ikke light
1 lille løg
Knsp Salt
Knsp Peber
100 g revet ost

Sådan gør du:

Vask champignonene, skær indmaden ud og brug en urtekniv til at udhule champignonene. Skrab så der er en tynd kant og bunden stadig er hel – man skal være lidt forsigtig. Hak løget meget fint, så det næsten er som en grød. Hvis der er store stykker fra champignonene, så skal det skæres så det næsten er smulder. Bland det smuldret champignon, flødeost, salt, peber sammen og kom det i de store champignon med en ske.
Kom champignonene i et fad, og fordel revet ost ovenpå. Så skal det i ovnen på 200 grader i ca. 15 min, når det revet ost er blevet gylden er de klar.

søndag den 24. februar 2013

Nemme cookies opskrift


Nemme cookies opskrift

Hvem elsker ikke bare cookies. Jeg laver disse cookies en gang imellem mens jeg laver aftensmad og ovnen alligevel er tændt – så nemt og hurtig er det! Servere dem også hvis vi invitere til brunch, det er rigtig lækkert og så ser det vildt godt ud.

Der skal bruges:

Ca. 20 stk, det kommer an på anledningen, for hvis det er til brunch synes jeg godt de må være lidt store og så får jeg ca. 20 styk. Hvis det er almindelig cookies/småkage størrelse, så er det ca. 30-35 stk.

100 g Brun farin
100 g sukker

125 g magarine (jeg bruger flydende)

½ vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker
1 æg

1 tsk bagepulver
150 g hvedemel

½ tsk groft salt
50 g hasselnødder

175 g mørk chokolade

Brun farin, sukker, margarine, vanilje og æg rørers godt sammen. Hak hasselnødderne og chokoladen, ikke for meget da det er lækkert med lidt store stykker i. Kom resten i skålen og rør det godt sammen.

Brug en spiseske til at fordele dejen på bagepladerne – husk at de flyder meget ud. Jeg bruger 3 plader når jeg laver en portion, da jeg ikke ønsker de skal rende sammen.

Kom pladerne i ovnen på 175 grader varmluft i 10-15 min.

Ideer:

Er du eller nogle i familien ikke så meget til salt, så kom lidt mindre i eller brug fint salt – det er en smagssag.

lørdag den 23. februar 2013

Hjemmelavede rundstykker

Hjemmelavede rundstykker

Der er ikke noget så skønt som bager rundstykker, MEN hvis man har langt til bageren eller ikke ønsker at komme ud af huset om morgenen, så kan man også lave sine egne hjemmelavede rundstykker. Skorpen kan aldrig blive som bagerens, med mindre man er den heldige ejer af en ovn med damp funktion – det er jeg desværre ikke.

Der skal bruges:

Til 18 boller
50 g gær

50 g margerine
6 dl mælk
900 g mel

Æg til pensling (hvis man ikke har det hjemme, så brug lun mælk)

Jeg varmer mælken sammen med flydende margerine i mikrobølgeovnen, da det er nemmest, men ellers lun mælken og kom det sammen med margerine. Opløst gæren i mælken – jeg bruger røremaskinen. Tilsæt resten og ælt i 10 min. Dejen vil føles meget klisteret. Stil skålen et lunt sted med et viskestykke over i 30 min.

Rul dejen ud til en pølse og skær 18 stykker – ikke ælte for meget eller komme ret meget mel i. Form bollerne og sæt dem på en bageplade og lad den efterhæve i 30 min. Pensel bollerne og kom dem ind i en 230 grader varm ovn i ca. 15 min.

Ideer:

Kom evt gulerødder eller græskarkerner i hvis man ikke ønsker at bruge dejen til rundstykker men til fx boller i madpakken.

Bollerne ser også rigtig fine ud med birkes, sesam, græskarkerner. Du kan også ridse øverst i bollen, det bliver også rigtig flot

onsdag den 20. februar 2013

Hjemmelavet is med Daim


Hjemmelavet is med Daim

En favorit is herhjemme! Hvis isen laves til gæster bruger jeg en Jelloring fra Tupperware, så isen bliver rigtig flot – men man kan sagtens bruge mange andre forme.
Jeg har ofte været ude for, at hjemmelavet is har tendens til at krystallisere, men med denne opskrift så er man fri for det.

Der skal bruges:
4 past. Æggeblommer
7 spsk flormelis
3 tsk vaniljesukker
½ l piskefløde
2 x 2 stk Daim
75 g mørk ckokolade
Evt. lidt marengs

Æggeblommer, flormelis og vaniljesukker blandes godt. Daim og chokolade hakkes. Fløden piskes godt stiv, da det bliver tyndere når det gøres sammen med det andet. Alt røres sammen og kommes i den valgte form. Kom den i fryseren med et stykke film over eller låg over hvis der er det til formen – skal gerne stå i fryseren natten over.
Ideer:
Tag is op ca. 45 min før den skal spises.
Har du en Jelloring, kan du gange opskriften med 2 (pånær chokolade og daim som kun ganges med 1½). Rør alt sammen undtagen Daim og chokolade. Tag ca ¼ fra og kom så Daim og chokolade i – kom det i Jelloringen, hvor låget sættes på. Kom lidt hindbær i resten af isen og rør det godt rundt – kom det i indmaden fra jelloring. På den måde får du en islagkage. Tager lige billeder af den næste gang jeg laver den.

mandag den 18. februar 2013

Koteletter i fad med grøntsager


Koteletter i fad med grøntsager

En nem og overskuelig ret, som smager rigtig godt. Koteletter i fad hvor der er tilsat grønsager, i denne opskrift bruger jeg rød peber er en rigtig hverdagsmad som ikke kræver meget tid at lave. Ved at bruge rød peber, så bliver saucen lidt mere sød, og børnene er vilde med det.

Der skal bruges:
5 koteletter
1 ds hakkede tomater
1 stor rød peber
1 lille løg
Ca. 1 dl mælk
Salt og peber
Ris (mægde er meget afhængig af personer)

Start med at brun koteletterne på en pande, og læg dem i et ildfastfad. Kom lidt olie eller margerine på panden og steg løgene indtil de bliver bløde. Tilsæt derefter dåsen med hakkede tomater, salt, peber og rød peber der er skåret i små tern – lad det små simre i ca. 7 min. Tilsæt derefter mælken, som giver en lidt tykkere konsistens.

Kom saucen ud over koteletterne og kom det i en forvarmet ovn (200 grader) i 20 min.

Risene koges mens kotelletterne er i ovnen

Hvis man ønsker kan man også komme hvidløg i – det er bare ikke alle børn der er så vilde med det. For at få lidt ekstra grønt tilbehør laver jeg bare grønsagsstænger.

Langtidshævet morgenbrød opskrift


Langtidshævet morgenbrød opskrift

Er der noget bedre end friskbagt morgenbrød, men for pokker jeg orker ikke at stå op en time før i weekenderne for at brødet kan hævet og æltes mm. Udover det, så er det endnu en fordel at man slipper for at have fingerne i dejen på noget tidspunkt.

Dejen laves dagen/aftenen før og så er det rigtig nemt at få friskbagt morgenbrød.

Du skal bruge:
½ l vand
5 g gær
1 spsk olie
1 tsk honning
600 g mel
Dette er nok til 9 boller. Skal du bruge flere, ganger du bare op.

Tag dejkrogene fra håndmixeren og brug dem til at røre gæren ud i vandet. Når det er rørt ud, så tilsættes resten og det piskes godt med håndmixeren.

Skålen sættes i køleskabet natten over. Dagen efter tager du en spiseske, dypper den i et glas koldt vand og fordeler bollerne til 9 klatter.

Kom bradepanden i en forvarmet ovn på 230 grader varmluft, de bages i ca 18 min.

Ideer: Nu skriver jeg bare mel, og så er det op til dig om det er ren hvedemel eller om det er lidt mere grov mel. Bare der er 300 g hvedemel i, så er det op til hvad resten er. Nogle gange kommer jeg 2 revne gulerødder i og så bruger jeg 300 g fuldkornshvedemel og 300 g hvedemel.

Disse boller er også perfekte til burgerboller.

søndag den 17. februar 2013

Kanelkage stor bradepande kage


Kanelkage stor bradepande kage

 En rigtig lækker og luftig kage, som er ufattelig nem at lave. Den falder i de flestes smag, og er svampet og lækker, i mange dage efter den er lavet. Endvidere kan de skæres i flere stykker, og fryses, hvilket er super dejligt når man laver en hel bradepande.

Du skal bruge følgende ingredienser:
500 g. sukker

1 L tykmælk

5 tsk. natron

5 tsk. kanel

600 g. mel

200 g. smeltet eller flydende margarine

Alt blandes og kommes i en bradepande. Bages i 35-40 min. v/ 200 grader.

Afkøles før creme kommes på.


Creme:

200 g. smeltet eller flydende margarine

440 g. flormelis

2½ tsk. kakao

4 tsk. vaniliesukker

6-7 spk. kaffe.

Hvis jeg ikke lige har noget på kaffe på kanden,  bruger jeg i stedet for ekstra kakao og vand – og husk creme mængden er til en hel bradepande. Rigtig god appetit!

torsdag den 14. februar 2013

Sund knækbrød opskrift


Sund knækbrød opskrift

En sund snack, som smager rigtig godt. Det er nemt at have med på arbejdet som et mellemmåltid.

Du skal bruge:

1½ dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl solsikkekerner
3 dl mel (rug, majs, hvedemel, eller hvad end du har)
1 tsk bagepulver
1 tsk salt, eller 1½ hvis du kan lide det lidt mere saltet
1 ¼ dl olie
2 dl vand

Kom alle de tørre ting sammen, rør olien i og bland det godt inden vandet røres i. Lad det hvile i 10 min. Tag halvdelen og rul det ud mellem 2 stykker bagepapir, rul det ud så det passer til en plade – gør det samme ved den anden del.

Inden det bages skal det skæres ud,og det gøres nemmest med et pizzahjul. Kom de to plader i en forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 min. Hold lidt øje med dem til sidst, da de ikke skal være helt mørkebrune. Afkøl dem på en rist

onsdag den 13. februar 2013

Let tunmousse

Let tunmousse

En sikker forret, som alle er helt vilde med – så kan det ikke blive bedre. Jeg bruger en Jelloring fra Tupperware, men den passer også fint til en springform.

Du skal bruge:
Til 12 personer

4 ds tun, jeg bruger tun i vand

2 løg

Saft fra 2 citroner

½ l creme fraiche, 9 el 6% er helt fint

8 blade husblas
1 dl fløde
1 tsk salt
½ tsk hvid peber
Fremgangsmåde

Læg husblassen i blød i koldt vand i mindst 5 min. Pisk fløden helt stiv. Tun, løg, creme fraiche, salt og peber kommes i en skål og moses med stavblenderen (har du ikke en stavblender, så brug bare håndmixeren).
Saften fra 2 citroner kommes i en gryde og husblassen kommes i – det varmes op til husblassen er smeltet.
Bland tunen, fløden og husblassen og hæld det over i den valgte form. For det bedste resultat, så skal den stå i mindst 4 timer.
Dressing til laves af creme fraiche, salt, peber, ketchup og citronsaft. Lad dressingen stå i køleskabet og husk at smag til inden det serveres.
Det er lækkert med flutes til, og når jeg laver det som en rand, så fylder jeg midten op med rejer – det ser rigtig lækkert ud. Endvidere kan der pyntes med tomater, citroner, agurker mv. hvilket får den til at fremstå rigtig flot og indbydende.

Så har du en lækker let tunmousse, der vil begejstre dine gæster, familie eller hvem du har til middag. Rigtig god fornøjelse, og god appetit.

tirsdag den 12. februar 2013

Bagt kartoffelmos med bacon



Bagt kartoffelmos med bacon
Ønsker du at lave en kartoffelmos som smager anderledes og med garanti er et kæmpe hit, så er det her opskriften. Denne kartoffelmos bruger jeg oftest en slags tilbehør, og den passer til de fleste retter.

Til 10 personer, hvis det er en del af noget andet tilbehør
2,5 kilo kartofler
1½ dl mælk
2 spsk smør
½ tsk hvid peber            
1 tsk salt
350 g bacon i tern
1 mellem rødløg
100 g revet ost
Evt. purløg som pynt

Kog kartoflerne i 15 min, tilsæt mælk, smør, peber og salt – pisk det sammen med en håndmixer, så klumperne er væk. Imens kartoflerne koger, stegerne du baconet tør. Rødløgget hakker du fint, men stadig i stykker.

Kom kartoffelmosen, bacon, rødløg og revet ost sammen og rør rundt. Kom det i et ildfastfad, så skal den bare have 15-20 min i ovnen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...